Wist u dat ook de riolering ontlucht moet worden?
Een radiator ontluchten, een cv-ketel ontluchten. Dit zijn taken waar u vast al eerder van gehoord hebt. Als huiseigenaar zal u namelijk vast al weleens meegemaakt hebben dat deze onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd moeten worden om het verwarmingssysteem in uw woning naar behoren te laten functioneren. Wist u dat ook de riolering ontlucht moet worden? Ook uit het systeem waarmee afvalwater uw woning uitgevoerd wordt, moet lucht gelaten worden om deze naar behoren te laten functioneren. Waarschijnlijk wist u nog niet van het bestaan van deze noodzaak, omdat u hier als het goed is geen handmatige handelingen voor hoeft te verrichten. Een riolering ontluchten gaat volledig automatisch. Tenzij u natuurlijk problemen met het systeem ondervindt. In dat geval kan u de loodgieter inschakelen om deze op te lossen.
Hoe verloopt een riolering ontluchten?
In tegenstelling tot het ontluchten van een radiator en cv-ketel, moet de riolering niet eens in de paar maanden een keer ontlucht worden. Iedere keer als u water door een afvoer laat stromen op weg naar het openbare riool, dan ontstaat hiermee een noodzaak om te ontluchten. In de rioleringsbuizen zit immers lucht en om de weg vrij te maken voor het water om door te stromen, moet de lucht uit het systeem ontsnappen. Op de riolering van elke Nederlandse woning is daarom een ontluchtingspijp aangesloten. Hier wordt de lucht uitgelaten. De pijp loopt netjes weggewerkt door uw woning en komt uit op het dak waar de stinkende lucht veilig kan worden vrijgelaten.
Overlast van stinkende lucht uit riool
Mocht u toch een keer met stinkende lucht uit het riool te maken krijgen? Dan kan dit een sein zijn dat er iets mis is met het systeem dat moet zorgen voor de riolering ontluchten. Stinkende lucht uit uw afvoer wordt meestal veroorzaakt door twee redenen. De eerste is een verstopte riolering en de tweede is een niet correct werkend ontluchtingssysteem. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat wanneer het heel hard regent, er niet voldoende lucht uit de ontluchtingspijp op het dak kan ontsnappen. Het water dwingt zich door de buizen heen, dus de lucht moet toch ergens heen. U kunt dan meemaken dat het water uit uw wc omhoog komt borrelen. De loodgieter kan in dit geval maatregelen nemen om het ontluchten van de riolering beter te laten verlopen. Overigens kan overlast van stinkende lucht uit het riool ook worden veroorzaakt door een dakraam dat naast de ontluchtingspijp wordt geplaatst.