Voorkom kou: vervang je cv-ketel in de zomer

Voorkom kou: vervang je cv-ketel in de zomer

house heating boilerAls je je afvraagt op welk moment je het beste een nieuwe cv-ketel kunt kopen, speelt niet alleen de leeftijd van je huidige ketel daarin mee. Geadviseerd wordt om in de zomermaanden een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. De reden hiervoor is dat ketels in die maanden vaak niet worden gebruikt. Exemplaren die aan vervanging toe zijn, trekken het dan vaak niet als ze in de winter weer aan het werk moeten. Om te voorkomen dat je opeens in de kou zit, is het dus verstandig om van tevoren alvast een nieuwe ketel aan te schaffen.

Beschikbare cv-ketels

De ouderwetse verwarmingsketel is niet meer te krijgen, omdat deze inmiddels achterhaald is. Je kunt nu kiezen tussen de vr, hr- en Hre-ketels. De eerste twee zijn het best betaalbaar. De laatste kost meteen een verbluffend bedrag, duizenden euro’s meer dan de eerste twee. Dat brengt wel met zich mee dat een Hre-ketel geen energie verspilt en zelf een rendement van meer dan 100 procent kan halen.

Binnen zeven jaar terugverdiend

Het is een dure en kostbare investering, maar je kunt er van uitgaan dat je dat geld binnen een jaar of zeven hebt terugverdiend. Dit hangt natuurlijk wel af van het type ketel dat je aanschaft. Laat je daarom vooraf goed informeren naar de mogelijkheden en hoe het er voor jou financieel uit gaat zien. Denk er ook aan dat de installatie van de ketel zelf ook nog een paar honderd euro gaat kosten.