Lekkage, en nu?

Lekkage, en nu?

Water. Een absolute eerste levensbehoefte. Maar in huis ook een risico. Waterschade, of het nou door een acute lekkage of door een geleidelijke lekkage is, is altijd vervelend. Je zult in actie moeten komen om de lekkage te lekkage-fotoachterhalen. Dat is in het geval van een acute lekkage over het algemeen niet al te moeilijk. Je ziet vrij snel waar het lekt en waar het water naar binnen komt. Dat kan bijvoorbeeld een gesprongen waterleiding zijn. In dat geval rest maar 1 ding: water afsluiten, en wachten op de loodgieter om de lekkage te verhelpen.

Vervelender wordt het als je de oorzaak van de lekkage niet direct kunt vinden of als de oorzaak een bouwkundige oorzaak heeft. Denk bijvoorbeeld aan en constructiefout, waarbij je een geleidelijke doorslag van vocht richting de woning hebt. Bijzonder vervelend, maar je zult dan zelf op zoek moeten naar de oorzaak of een lekdetectiebedrijf aan het werk moeten zetten.

Een loodgieter kan veel schade beperken

Het kan geen kwaad om voor periodieke controle in en rondom de woning, de loodgieter te vragen eens een offerte uit te brengen. Zo kan de loodgieter zien welke leidingen kwetsbaar zijn en aan vervanging toe. Ook kan de loodgieter je goed adviseren over mogelijk andere risico’s, zoals kapotte dakgoten. Daarmee verklein je voor jezelf de kans op een acute lekkage en ook het risico op langdurige lekkages die de kwaliteit van leven in je woning danig verpesten. Hierbij moet je er vanuit gaan dat het geld dat je eenmalig investeert, zeker weer terug verdiend wordt.