Afvoerputje verstopt, wat nu?

gootsteen verstopt

Afvoerputje verstopt, wat nu?

Een verstopt putje komt helaas regelmatig voor. Er zijn een paar manieren waardoor je dit kan voorkomen, maar er echt onderuit komen doe je nooit. Er zijn hardnekkige en vaak terugkomende verstoppingen waar een loodgieter bij moet komen, maar in de meeste gevallen kan je dit prima zelf oplossen door middel van één van de onderstaande methodes.

Bak poeder en azijn

Als je bakpoeder en azijn samen voegt gaat dit borrelen en schuimen. Deze chemische reactie kan je gebruiken om je putjes te ontstoppen, maar ook om ze preventief schoon te houden. Strooi eerst een kop bakpoeder in het putje en voeg daarna langzaam de azijn toe. Laat dit een kwartier inwerken en spoel alles schoon met kokend water.

Gebruik een ontstopper

Of je nu de ouderwetse ontstopper of een ontstoppingsveer gebruikt, op deze manier kan je je blokkade makkelijk verwijderen. De veer borstelt het vuil zelf los, terwijl de ontstopper druk zet op de pijpen en zo de viezigheid losmaakt.

Maak de zwanenhals zelf schoon

Dit is misschien de meest onaantrekkelijke optie van de drie, maar het is wel de meest effectieve omdat de verstopping zich meestal in de zwanenhals bevindt. Open een raam en plaats een emmer onder je wasbak. Schroef de sifon los, verwijder hem en maak hem goed schoon. Reinig ook de pijpen die vastzitten. Schroef daarna alles weer netjes terug.

Preventief je pijpen reinigen

Om in de toekomst verstoppingen te voorkomen is het verstandig om regelmatig je zwanenhals schoon te maken en af en toe eens wat bak soda en azijn er doorheen te gooien om het vuil dat zich weer opgehoopt heeft los te maken en weg te spoelen. Ook kan je een netje kopen en die over je putjes leggen zodat het vuil wordt tegengehouden voordat het de leidingen ingaat.